Ultima Online TR - Türkiye'nin Ultima Online Bilgi Platformu
Ultima OnlineUltima Online Forum




Ultima Online Türkçe Bilgi Sitesine Hoşgeldin



Bitki - Çiçek Yetiştirme


Ultima Online Yardım Konularına Geri Dön...



İşte geldik oyunun en güzel ve en zevkli, fakat aynı zamanda anlaşılması ve uygulanması en güç kısmına: Bitki yetiştirme...

Belki de bu oyunu gerçek hayata yakın kılan en önemli aktivitelerin başında bitki yetiştirme gelir. Gerçekte nasıl bitkileriniz sizin bakımınızla hayatta kalıyorsa, oyunda da aynı mantık geçerlidir. Bitkilerinizi sulayacaksınız, kurtlanırsa ilaçlayacaksınız, hatta bazen de onlarla konuşacaksınız :D Sonunda ise evinizi süsleyen çok hoş çiçekleriniz olacak. Belki de işi birazcık ticarete döküp, ürettiğiniz Rare Seed' leri (nadir tohum) satmak suretiyle para da kazanabilirsiniz. Ancak bu işle hakikaten uğraşacaksanız; bir hayli fazla sayıda bitki yetiştirin ki, ileride çaprazlama yaparak farklı tohumlara da sahip olabilesiniz.

Bitki yetiştirme, uğraşılması gereken bir iştir. Sürekli bitkilerinizi takip etmeli, onları hayatta tutabilmek için büyük gayret sarf etmelisiniz.

Toplamda yetiştirebileceğiniz on yedi çeşit bitki vardır:



Yukarıdan aşağıya doğru:

İlk sıra: Campion, Poppies, Snowdrops, Bulrushes, Lilies
İkinci sıra: Pampas Grass, Rushes, Elephant Ears, Fern, Ponytail Palm
Üçüncü sıra: Small Palm, Century Plant, Water Plant, Snake Plant, Prickly Pear Cactus
Dördüncü sıra: Barrel Cactus, Tri-barrel Cactus

İlk Adım: Tohumu Saksıya Dikme

1) Provisioner Vendor' undan boş bir Bowl (saksı) alın (). Üzerine çift tıklayınca görünen imleci toprağa tıklayın. Toprakla dolan saksınızın şu hali alması gereklidir:

2) Alternatif olarak, saksınızı toprak yerine Fertile Dirt (gübre) ile de doldurabilirsiniz. 40 Fertile Dirt ile bir saksı doldurabilirsiniz. Bunun getirisi de bitknizin daha çabuk yetişmesini sağlamasıdır.

3) Saksıya tohumu dikebilmek için suyla toprağı yumuşatmalısınız. Toprağın farklı sulama ölçeklerine göre durumu şöyledir:

- Hiç sulanmamış toprak: Serttir, hiç bir işe yaramaz.
- Bir ölçek sulanmış toprak: Serttir, bitki yetiştirmek için elverişsizdir.
- İki ölçek sulanmış toprak: Yumuşaktır, bitki yetiştirmek için uygundur.
- Üç ölçek sulanmış toprak: Biraz fazla yumuşaktır, çiçek dikebilirsiniz.
- Dört ölçek sulanmış toprak: Aşırı yumuşaktır, adeta çamur olmuştur.

4) Bataklıklardaki yaratıklardan çıkan bitki tohumları dört çeşit olarak doğa da bulunurlar. Bunlar: Mavi (), kırmızı (), sarı () ve Plain () şeklindedir. Elinizdeki bu tohumlardan birini bir saksıya dikebilirsiniz. Tohuma çift tıkladıktan sonra, suyla yumuşattığınız saksıya işaretleyiniz. Çiçeğiniz bu noktadan itibaren dikilmiştir...

5) Az sonra anlatılacak Cross Pollination (çaprazma) yöntemiyle şu tohumları elde edebilirsiniz: Açık mavi (), açık kırmızı (), açık sarı (), mor (), turuncu (), yeşil (), beyaz (), siyah (), nadir pembe (), nadir Magenta (), nadir Aqua () ve nadir Fire () tohumlarıdır.

İkinci Adım: Dikilen Bitkiyi Yetiştirme

Dikilmiş bir bitkinin saksısını evinize sabitlemeniz gereklidir. Sabitlediğiniz saksıya çift tıklamanız halinde, karşınıza gelecek menü şu şekildedir:



1) En sol üst köşede bulunan işaret () bitkinizin hangi büyüme aşamasında olduğunu gösterir. Toplam 1' den 9' a olmak üzere, dokuz aşama vardır. Her aşamada bitkinin görünümü de değişir.

2) En sağ üst köşede bulunan sarı "-" işareti, bitkinin büyüme sürecini gösterir:

- İşaret yok: Bir hata var, btkinin durumu bilinmiyor.
- Kımızı ünlem (!): Bitki büyümüyor, (hani derler ya yerini beğenmedi :D işte aynen öyle) çantanızda veya toprağa koymanız durumunda oluşur. Dediğim gibi siz en iyisi evinize sabitleyin.
- Kırmızı eksi (-): Bitki büyümüyor, sağlıksız. Büyümeye devam etmsi için Vibrant veya Healthy olmalı.
- Sarı eksi (-): Bitki büyümüyor, çünkü henüz 23 saat geçmedi. Bitkiler her 23 saatte bir aşama kaydederler.
- Mavi artı (+): Bitki normal bir şekilde büyüyor.
- Yeşil artı (+): Bitki hızlı bir şekilde büyüyor. Muhtemelen Fertile Dirt ile dikilmiş.

3) Alt ortada yazan Vibrant, bitkinin sağlık durumunu gösterir:

- Vibrant (enerjik)
- Healthy (sağlıklı)
- Wilting (solgun)
- Dying (ölüyor)

Eğer bitki bir hastalık kapmışsa önce onu iyileştirmeli, daha sonra da can iksiri verilmelidir.

4) Bu bölümde bitkinin hangi dış etkilerden etkilendiğini görürsünüz:

- Kurtlanma (): Bitkiniz yetişirken, kurtlanma / bitlenme ihtimali vardır. Bu böcekler bitkinizi yavaş yavaş yerler, onun sağlığını kaybetmesine ve sonunda ölmesine neden olurlar. Farklı bitkilerin farklı oranlarda hastalığa yakalanma riskleri vardır. Çiçekli bitkiler, fazla sulanmış bitkiler ve parlak bitkilerin hepsi böceklere cazip gelirler; bu yüzden bu bitkilerin sahipleri tarafından daha fazla özenle yetiştirilmesi gerekmektedir. Greater Poison Potion' ları, kurtlanmış bitkilerinizdeki böcekleri öldürmek için kullanabilirsiniz. Aşırı miktarda zehir kullanmadığınızdan emin olun, yoksa bitkiniz zehiri emecek ve sonucunda ölecektir. + bitkinizin az miktarda kurtlandığını, + bitkinizin fazla miktarda kurtlandığını bildirir.

- Mantarlar (): Bitkiniz büyürken, zararlı mantarlar ile hastalanma riski vardır. Mantar hastalığına yakalanan bir bitki tedavi edilmez ise ölür. Mantarlar nemli yerleri severler, bu yüzden bitkinize fazla su vermeniz mantar hastalığına yakalanma riskini artıracaktır. Mantarlı bitkinizi Greater Cure Potion' ları kullanarak iyileştirebilirsiniz. + bitkinizin az miktarda mantar kaptığını, + bitkinizin fazla miktarda mantar kaptığını bildirir.

- Zehirlenme (): Bitkinize zarar veren böcekleri öldürmek için Greater Poison Potion' ları bitkinize uygulayabilirsiniz. Eğer gereğinden fazla veya bitkinizin ihtiyacı olmadığı halde Poison Potion verirseniz, bitkiniz zehiri emecek ve hastalanacaktır. Greater Poison Potion' ları bitkinize uyguladığınızda, bir sonraki gelişim dönemine kadar etki etmeyecektir (bu süre 23 saattir). Poison Potion' lar böceklere, bitkinize zarar veremeden etki edeceklerdir. Eğer kazara bitkinizi zehirlerseniz, Greater Heal Potion kullanarak bu zehirin etkisini giderebilirsiniz. İksiri bitkinize dökmek için, bitkinin ana menusunden Apply Poison işaretine ( gibi) basıp şişeyi seçmeniz gerekmektedir. + bitkinizin az miktarda zehirlendiğini, + bitkinizin fazla miktarda zehirlendiğini bildirir.

- Hastalanma (): Greater Cure Potion' ları bitkilere bulaşmış zararlı mantarlardan arındırmak için kullanabilirsiniz. Çok fazla kullanır veya mantar bulaşmamışken uygularsanız bitkinizin ölmesine neden olacak şekilde zarar verirsiniz. Greater Cure Potion' ları uyguladığınızda, bir sonraki büyüme zamanına kadar etki etmeyecektir. Cure Potion' ı bitkinize uyguladığınızda mantarlar bitkinize zarar veremeden arındırılacaktır. Eğer yanlışlıkla bitkinize fazla Cure Potion dökerseniz, Greater Heal Potion kullanarak bu zararı önleyebilirsiniz. İksiri bitkinize dökmek için, bitkinin ana menusunden Apply Cure Potion işaretine ( gibi) basıp şişeyi seçmeniz gerekmektedir. + bitkinizin az miktarda hastalandığını, + bitkinizin fazla miktarda hastalandığını bildirir.

5) Bitkinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için, onu düzenli olarak sulamalısınız. Eğer bitkinizi sulamazsanız ölümüne, çok sularsanız da az önce anlatılan sorunlardan birine rastlamasına sebep olabilirsiniz. işareti sizin bitkiyi ne kadar sulamanız gerektiğini bildirir.

- : Slightly Underwatered / Biraz Susuz Kalmış - 1 ölçek su verin
- : Severely Underwatered / Çok Susuz Kalmış - 1 veya 2 ölçek su verin (Toprak yumuşayana kadar)
- : Slightly Overwatered / Biraz Fazla Sulanmış - Sulamayın
- : Severely Overwatered / Çok Fazla Sulanmış - Sulamayın 1 veya 2 tane Greater Heal veya Greater Strength verin.

6) Bitkilerinizi yetiştirirken, az önceki esaslara göre kullanılabileceğiniz iksirler şöyledir:

- Greater Heal Potions ()
- Greater Cure Potions ()
- Greater Poison Potions ()
- Greater Strength Potions ()

Üçüncü Adım: Cross Pollination (Çaprazlama)

Aşağıdaki menü, bitkinin yaprakları filizlenince, sizin tohum elde etmenize veya bir başka bitkiyle çaprazlayarak değişik renkte ve çeşitte yeni tohumlar almanıza olanak sağlar.



1) Yedi gün sonra, bitkinin ana menüsünün en sağ altında bulunan boş saksı görünümü, içi yeşil yapraklarla dolu konuma geçmesi durumunda bu işlemleri yapabileceksiniz. Bitkiniz 7-9' uncu günler arası polen üretecektir. Bitki bu süreçte başıboş bırakılırsa kendi kendini dölleyip tohum üretecektir. Bu tohumlar ebevyn bitkinin tıpa tıp aynısı, yani bir kopyası olacaktır. Eğer aynı bitkiden tekrar yetiştirecekseniz, bu tohumları alın ve hiçbir müdahalede bulunmayın.

2) Ancak eğer yani tür ve renkler arıyorsanız, işte o zaman bu 7-9' uncu günler arasındaki periyodu çok iyi değerlendirmelisiniz. Bitki polen üretebilme yeteneğine sahip olunca, Cross Pollination ikonuna tıklamak suretiyle bir başka çaprazlanmamış bitkiye işaret edip, Cross Pollination işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

3) Çaprazlama esnasında %1 ihtimalle bitki mutasyona uğrayacak ve siyah ya da beyaz olacaktır. Bu güzel görünüme sahip bitkiden artık tohum elde etmek ne yazık ki mümkün değildir.

4) Çaprazlama seviyesi işareti () sayesinde bu süreci takip edebilirsiniz:

- : Bitki yeterince büyümediği için polen yetiştirememiştir.
- : Bitki yeterince büyümüştür, polen vermeye hazırdır ve çaprazlama yapılabilir.
- : Bitki çaprazlanma yöntemiyle veya kendi kendine döllenmiş demektir.

Dördüncü Adım: Bitkiden Tohum Ve Aktar Temin Etme



1) Resimde görüldüğü gibi, artık tohum verme seviyesine gelen bir bitkiden toplamda 8 tane tohum ve aktar (değişik işlevlere sahip ürünler) alınabilir. Tohum verebilen bir bitkiden, bu seviyeye erişmesini müteakiben, her gün bir tohum alınabilir.

2) Bu tohumları bitkiden elde edebilmek için ikonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

3) Bazı bitkiler, özel aktarlar üreterek bunları oyuncuların kullanabilmesine olanak sağlar. Bir bitki, azami büyüme seviyesine ulaşınca, yani tohum üretebilme imkânına sahip olmasıyla bu aktarları da üretmeye başlar. Eğer bitki sağlıklıysa, tohum gibi her gün bir tane verir.

4) Bu aktarları bitkiden elde edebilmek için ikonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

5) Ne işe yarar bu aktarlar?

- Red Leaf (): Bright Red Elephant Ear Plants, Bright Red Ponytail Palms ve Bright Red Century bitkilerinden toplanabilir. Bu yaprağın mürekkebiyle yazılan bir kitabı içeriği bir daha silenemez.

- Orange Petals (): Bright Orange Poppies, Bright Orange Bulrushes ve Bright Orange Pampas Grass bitkilerinden toplanabilir. Bu yaprağı yiyen karakter 5 dakika boyunca zehire karşı direnç sağlar.

- Green Thorn (): Bright Green Barrel Cacti ve Bright Green Snake bitkilerinden toplanabilir. Bu malzemeyi, bitkinin dikilen toprağı ile alakalı olarak, kullanmanın değişik sonuçları vardır:

:idea: Cave (mağara), Dungeon (zindan) toprağı: Bu toprakları kullanamazsınız.
:idea: Desert (çöl): Solen Hive E girişine geçişi mümkün kılar. Buradan da nadir Fire tohum elde edebilirsiniz.
:idea: Dirt (kil), Grass (çim): Tüm Regeants' lerden 100' er tane oluşturur.
:idea: Farmer's Field (tarla): Field Vorpal Bunny ve renkli yumurtalar çıkartır.
:idea: Jungle (orman): Yaratık Spawn eder (çıkartır).
:idea: Lava (lav): Çabuk yanan Regeants çıkartır.
:idea: Snow (kar), Ice (buz): Tameable (evcilleştirilebilir) Giant Ice Worm çıkartır.
:idea: Swamps (bataklık): Kesilince dekoratif asma içeren Whipping Vine çıkartır.
:idea: Water: Bu toprakları kullanamazsınız.

Beşinci Adım: Bitkiyi Süs Bitkisi Haline Getirme

1) Bitki azami büyüme seviyesine ulaşınca işareti ile süs bitkisine çevirebilirsiniz. Artık bitkiyle ilgilenmenize gerek yoktur. Keza sulamanız ve tedavi etmeniz mümükün değildir.

2) Bu işlemi gerçekleştirmeden önce, bitkiden sağlayabileceğniz tüm imkânlardan faydalandığınızdan emin olun. Çünkü bir süs bitksinden ne tohum, aktar alabilir ne de çaprazlama yapabilirsiniz. Bundan sonra o evinizi süsleyen bir eşya haline gelecektir.

Bazı Hoş Bitki Resimleri

Sizde bunlardan yetiştirmek istemez misiniz? Cevabınız evet ise hadi hemen kolları sıvayın...








Bu konu 11876 kişi tarafından okunmuştur.







Ultima Online © EA GAMES 1998-2021 & Venus (c)2021